Emplaçada als afores del nucli urbà pel sud-est, uns 65 metres cap l'est seguint el camí que surt en la confluència dels carrers tercer i quart de les Coromines. Un camí pavimentat ens condueix a la font, situada per sota del sender, en un marge de fort desnivell, al fons del qual circula el riu Arija.
Una rampa que més avall esdevé uns esglaons, tot pavimentat amb petits còdols conformant decoracions geomètriques, ens hi atansa. Al final trobem un racó ombrívol amb la font a la part baixa del marge.
L'aigua brolla per un broc de ferro encastat al mur que sustenta el camí i cau a un bassal semicircular arran del paviment.
L'espai està condicionat amb un banc d'obra en forma d'U, fet de pedra i morter, amb una taula rodona de ferro al centre i protegit per una barana.
Damunt del brollador tenim una petita Senyera de ceràmica.
Al centre del muret que forma angle hi ha un mosaic de rajoles de ceràmica amb el nom de la font, l'any de la restauració i l'advertència de que l'aigua és potable i rica en calç.
No es coneix quan es va construir aquesta font, però està situada a les afores del barri de les Coromines, el qual es va urbanitzar al segle XVIII, entorn el 1740. La zona però ha estat lloc de pas habitual, ja que uns metres més amunt discorre el camí ral del Monestir, el qual també condueix vers Sant Jaume de Frontanyà.
El sender que ens condueix a la font i que té continuïtat, porta cap a la zona de camps i hortes que es troben des de les darreres cases del Barri (per aquest extrem) i que s'entenen en direcció al monestir.
Va ser restaurada l'any 1986 per en Pere Casals Saus, "dels Duros".
Tot el terra està decorat amb figures geomètriques, fetes amb unes 3.500 pedres portades de l'Arija. A l'ultim esglaó abans d'arribar al replà de la font, hi podem veure el seu nom fet amb pedretes.
Va ser inaugurada pel President de la Diputació, Sr. Dalmau, el dia 13 d'octubre de 1986.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Deixa el teu comentari