lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

La Beneficència - Residencia d'Avis Lillet

"Eren les vuit del vespre d'un dia de mitjans del mes de maig de 1913, quan dues monges proveïdes d'una grossa maleta picaven a la porta de Ca l'Escaleta. Demanaven pel conseller de sanitat de l'Ajuntament, Miquel Francàs.
S'identificaren com a Germanes Siervas de la Pasión a qui l'Ajuntament havia sol.licitat per a tenir cura dels malalts i vetllar-los a domicili.
Davant l'hora avançada d'aquella nit i desprès d'un viatge tan llarg (venien de Barcelona), els oferiren quedar-se a sopar i dormir a casa seva. L'endemà al matí, van pendre possesió de la casa que en endavant seria la seva residència, en el Carrer Unió, a Cal Palau.
Alguns dies desprès van arribar-ne dues més i començaren la seva obra caritativa. Aquesta feina encara els permetia planxar roba emmidonada i, més tard, també es dedicaren a fer les sagrades formes per a les nostres esglèsies i per a algunes d'altres de pobles veins.
Els poblatans aviat les van batejar, per les seves activitats, amb els noms de les monges vetlladores, les monges planxadores o les monges de Cal Palau.

I allà varen residir durant 18 anys, fins que es va inaugurar la Casa de Beneficència.
El dia 17 d'abril de l'any 1929, nou poblatans impulsats per un deure de gratitud i estimació als seus vells desamparats, es reuniren per estudiar les possibilitats de construir un aixopluc per a ells. Naixia la iniciativa del poblatà Salvador Torrents Cabanas, qui encapçalà el projecte amb la donació desinteresada de tots el terrenys necessaris.
Feren possible la inauguració d'aquell establiment benèfic , el dia 15 d'abril de 1931. Obrí les portes amb el nom de Casa de Beneficència. Era administrat per  una comissió que es constituí en junta, formada pels components fundadors i ampliada amb l'alcalde i el rector del poble. Tenia la presidencia Joan Tomàs.

Els serveis d'aquell casal anaren a carrec de les Germanes Siervas de la Pasión les quals alhora es dedicaven també a l'atenció dels malats a domicili.
El sosteniment ve esser organitzat acceptant donatius i la creació d'almoines mensuals de les industries i el comerç, una aportació mensual del municipi, així com el rèdit de petits capitals donats per poblatans resident a fora.
Per tal de poder comptar amb més ingressos per ajudar la seva economia, acceptaren ofertes de Colònies Escolars de Barcelona, perque hi anessin a passar l'estiu en grups de cinquanta nens o nenes cada mes, durant el temps de vacances. Dotaren de llits les sales disponibles, i aquesta nova modalitat econòmica els permetia que amb la pensió d'aquests grups. passesin també els assistits a la casa.
A l'horta dels voltants de l'edifici s'hi produien viandes i llegums.
La bona administració va permetre fer-hi una ampliació amb un altre edifici adossat a l'anterior i de la mateixa grandària, per poder acceptar, si fos necessari, un nombre més crescut de colonies".
                                      Àngel Francas. "La Pobla de Lillet"

Socis fundadors.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix:
Antonino Rotllan (Antonino de la fonda)
Joan Tomàs (Joan Perdiu)
Salvador Torrents (Salvador Xiquet)
Juan Tubau (Joanet Eliets)
Miquel Francàs (Miquel de l'Escaleta)
Agustí Casanovas (Agustí de Cal Finet)
Bonaventura Casals (Ventura de Cal Albert)
Lluís Vilarrasa (Lluïset de Cal Climent)
Josep Cunill (Pep Pansa)
Any 1951.

Diari La Veu de Catalunya. Maig de 1930.

Diari La Publicitat - Barcelona. 6 de maig de 1932.

  Diari La Vanguardia.

 Diari La Vanguardia.

  Diari La Vanguardia.

Diari Avui.

Any 1986.

Any 1986.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari