lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

El Moli de l'Espelt

HISTORIA
 Tal i com diu el seu nom, aquest era el molí de la masia de l'Espelt, situada no gaire lluny a uns 500 metres de distància d'aquest, més cap a l'oest. Pel que fa a la masia les primeres referències documentals són el fogatge de 1497, on consta "Miquel del Splet" dins la parròquia de Santa Cecília, i també en el següent fogatge, el de 1553 dins la vila i terme de la Pobla apareix un tal "Franci Spelt de Sancta Cilia".
Aquest casal moliner es troba situat molt a prop del pont de Riutort, indret on segons un document de 1591, uns bandolers van atacar un tal Illafreda i el seu nebot, quan es dirigien a Bagà, amb la càrrega d'oli per la vila i pel senyor de Foix. Pròpiament el Molí de l'Espelt el trobem citat al "Libro de la Recanación Catastral de la Villa y termino de la Pobla de Lillet del año 1735", on està registrat com a "Molí de farina de Francesch Espelt que sols serveix per la casa". També apareix al llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra" del 1856. Posteriorment, a les actes dels plens de l'Ajuntament de la Pobla del 1884, surt referenciat el Molí de l'Espelt (a més del Colono de l'Espelt) en el llistat de les cases que han de pagar la part de "consumos y cereales" dels habitants de l'extraradi de la Pobla de Lillet.
DESCRIPCIÓ
El Molí de l'Espelt es troba situat a pocs metres al costat del Riu Gabarrós (o Riutort), en concret a la riba esquerra. Actualment, en aquest lloc hi ha el càmping Espelt i l'edifici ha estat totalment modificat per tal d'adaptar-lo als nous usos com a dependències del complex turístic. De la casa que havia estat el casal moliner, tant sols es conserva el volum, conformada per murs fets de paredat de pedres irregulars amb cantoneres de pedra picada.
El conjunt de les seves obertures ha estat totalment modificat, resta una petita obertura formada per arc de lloses de pedra a la façana posterior arran del terra, i actualment tapiada. Pel que fa a la resta d'infraestructures que conformen el conjunt del molí, es distingeix, a la part posterior de la casa, la bassa formada per un mur perimetral de pedra, i molt poques traces del canal que conduïa l'aigua des del riu a aquesta.
Davant l'entrada a l'edifici hi ha col·locada una pedra del molí de conglomerat vermell.
Any 1978.
Any 1978.
Any 1978.
Any 1978.
La casa restaurada amb motiu de la creació del Camping l'Espelt.
                            La casa restaurada a l'actual Camping l'Espelt.
                                                         Any 2017.
Any 2017.
Pedra de moli.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari