lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

La sínia del camp del Mateuet

La sínia està situada en uns camps de conreu a peu de la carretera de Guardiola a la Pobla de Lillet, poc abans d'arribar al poble, en concret a l'alçada de la font del Roser, però a l'altre costat del vial.
Està construïda adossada a un marge i està conformada per dues estructures adossades, el pou i la bassa.
El pou és de planta circular, tant interior com exterior; el diàmetre exterior és considerable, ja que tot l'espai que hi ha entre la part interior i l'exterior conforma un massissat sobre el qual es situava l'animal que feia funcionar la sínia.
S'accedeix a l'interior a través d'una obertura situada a la part baixa, o sigui des del camp inferior.
Al marge on s'adossa l'estructura, al costat oest, hi ha una escala feta de pedres allargades que sobresurten del mur i que permetien un accés més ràpid entre la part inferior i la superior.
A través de la feixa superior arribem a la part alta de l'estructura, on tal com s'ha dit es situava l'animal; aquí sobresurt l'estructura del pou (ja amb un diàmetre exterior molt menor), i és en aquest espai on hi havia la infraestructura que suportava la nòria i la que permetia el moviment de l'animal i la transmissió de la força, actualment no en queda res.
Adossat al pou pel costat est hi ha la bassa o viver, una estructura de planta rectangular que permetia acumular l'aigua extreta, per tal de poder regar els camps del voltant.  








Construint el nou aparcament de l'estació del Carrilet. Any 2021.
Construint el nou aparcament de l'estació del Carrilet. Any 2021.
Any 2021.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari