lletras

Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)

martes, 15 de septiembre de 2015

700 Anys de La Pobla


L'abril de 1297 Ramon d'Urtx i el seu fill Hug de Mataplana atorguen carta de privilegis, llibertats i franqueses als habitats de la Pobla. El lloc escollit per a la construcció de la nova "populationem et bastidam et fortitudinem" era un petit tossal anomenat el "Pujol" i situat a la confluència dels rius Llobregat i Arija, a uns dos quilòmetres de l'antic castell de Lillet i de la canònica de Santa Maria. La bona situació de l' indret feu que s'hi instal·lés la seu i residència dels senyors de Mataplana, en prejudici del castell de Lillet que s'aniria abandonant i perdent importància enfront el nou establiment. El fet de que la Pobla esdevingués el centre de la baronia segurament va ajudar en el ràpid augment de la població a l' indret, fet testimoniat amb les nombroses ventes i establiments de solars documentats en els successius anys, en concret al 1325 es construïen cases al carrer Jussà a tocar del Llobregat i es realitzaren diverses vendes de parcel·les.

Làpida sepulcral de Ramon d'Urtx.
Actes de la celebració.


El President de la Generalitat, Jordi Pujol.
Parlament al Casal inaugurant les jornades.Ballant la Dansa a la plaça de l'Ajuntament.


Escenificació al Monestir.
Escenificació al Monestir.
El mural on s'escenifica aquest moment històric fou col·locat arran del 700 aniversari d'aquella data; així sota el mural hi consta: "Mural del 700 Aniversari. Inaugurat pel molt honorable president de la Generalitat de Catalunya. Sr. Jordi Pujol i Soley. La vigília del 13 d'abril de 1997".
A partir d'aquesta data i al llarg de tot un any, fins el 13 d'abril del 1998, l'Ajuntament de la Pobla de Lillet, entitats culturals, esportives i professionals van organitzar un ampli programa d'activitats diverses per tal de commemorar l'aniversari de la creació de la vila de la Pobla de Lillet. A les activitats també s'hi va afegir l'Àmbit de Recerques del Berguedà i L'Erol que amb motiu de l'efemèride van publicar un número de la revista L'Erol íntegrament dedicat a la Pobla de Lillet, a més de la publicació del llibre de Jaume Fàbregas Artigas, "La Pobla de Lillet. 1924-1958. Una Crònica entorn del temps".

El mural està col·locat en un mur de la zona enjardinada que hi ha entre la part posterior de l'Ajuntament i l'estrep sud del Pont Vell; per sota el carrer Regatell i amb vistes al nucli antic.
La Pubilla i les Dames amb el President de la Generalitat Jordi Pujol.
És un espai de descans i per estar, ja que hi ha la Font del Pont Vell i l'entorn està condicionat amb bancs i ornamentat. Així el mural és un element commemoratiu i també decoratiu. El mural és fet amb rajoles decorades que conformen una escena que vol reproduir el moment en que Ramon d'Urtx i el seu fill Hug de Mataplana van atorgar carta de franqueses als habitants de la Vall de Lillet a l'any 1297.
El marc escenogràfic és la Vall de Lillet, amb el Monestir de Santa Maria de Lillet, la rotonda de Sant Miquel, i la vall amb el Pedraforca al fons, i amb diferents personatges entre els quals els atorgants de la carta i poblatans. En el mural hi ha la següent anotació: "El 13 d'abril de 1297, Ramon d'Urtx i Hug de Mataplana, fill seu, van atorgar carta de població i franqueses als habitants de la Pobla de Lillet".


Medalla conmemorativa.
Enganxina.

VIDEO

Capitol 1
Esperant al President


Capitol 2
Audiovisual


Capitol 3
Parlaments al Casal

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari