lletras

***Bloc adherit al Centre d'Estudis Lillet (CEL)***

Fira

Les primeres referències a la Fira són d'entorn a l'any 1884, entre aquest any i el 1936 consta com una de les fires de bestiar importants de Catalunya, tot i això, es potser molt anterior a aquesta data.
Es celebra en una data que coincideix amb el retorn del bestiar que està pasturant a les muntanyes, acostuma a ser pels volts de Sant Miquel; en aquests díes de retorn del bestiar s'aprofitava per fer la selecció dels animals, els que anirien destinats a carn, els de treball i els de producció de carn i/o llet.
Tot aquell bestiar que no tenien venut, es portava a fira. Així, en aquesta diada s'aplegava gran quantitat de bestiar, alguns ja havien aprofitat per deturar-se a altres fires, ja que per aquestes dies eren diverses les poblacions que feien fira de bestiar.
A la Fira de la Pobla bàsicament s'hi aplegava el bestiar de la mateixa Pobla, de Cerdanyola, Castellar de n'Hug, Gabarrós i Sant Jaume de Frontanyà.
Al segle XIX, la fira es feia als camps de Cal Cerdà, a principis de segle XX, amb la construcció de la via del ferrocarril, es va traslladar al camp de les Vinyes (el Firal).
Durant la Fira, a més del bestiar també hi havia parada d'altres firaires que portaven roba, sabates, ferreteria, objectes per la llar, entre altres coses, ja que era un moment propici per poder adquirir aquells objectes que era difícil de trobar al poble.

Any 1914.
Diari La Vanguardia.

Anys 30.
Any 1932.





Any 1945.
D'esquerra a dreta: Josep Palomera, Josep Rosiñol, Maria Palomera, Conxita Padró, Raquel Palomera, Josep Padrò, Pepeta Pujals i, a la finestra, Francisqueta Fàbregas. Any 1948.
El Josep Padrò, Conxita Padró i Pepeta Pujals. Any 1948.
Parada de Ca 'lAramberri. A la foto, la Xari. Any 1958.
Any 1969.

Any 1999.
Any 2001.
Any 2001.
Any 2004.
Any 2004.
Any 2007.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Deixa el teu comentari